focus-5

Afrika’da kadınlar ortama 6 kilometre su yolculuğu yapıyor. Her gün evine su getirebilmek için yolculuğu yapmak zorunda kalan Kumba’nın tüm kaderi evinin önündeki çeşme ile değişti. Kumba artık çok mutlu. Çocukları ve ailesi ile geçirebileceği çok daha fazla zamanı var.

Su, yaşayan her varlık için hayati öneme sahip. Ancak dünyada aşırı yoksul 800 Milyon kişi temiz suya ulaşamıyor. Bu, Türkiye’nin 10 katı büyüklüğünde bir nüfus. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Asya ve Afrika’daki kırsal bölgelerde yaşıyor ve çoğu zaman dere, göl gibi kaynaklardan aldıkları, temiz bile olmayan su için saatlerce yürümek zorunda kalıyor. Çoğunlukla kadın ve çocuklar tarafından, çıplak ayaklarla, yapılan su taşıma yolculuğu onlarca tehlikeyi içinde barındırıyor. Yabani hayvanların saldırısı, hamile kadınların bebeklerini kaybetme riski ve tecavüz bunlardan sadece birkaçı. Çocuklar, okula ayıracakları zamanı su yolculuğunda geçirmek zorunda kaldıkları için kendilerine gelecek kuramıyorlar. Salgın hastalıklar zaten yoksul olan bu insanları esir alıyor. Aileler su yokluğundan ötürü tarım yapamıyor, kendilerine yetecek gıdayı üretemiyorlar. Kendilerini açlık ve yoksulluk döngüsünden kurtaramıyorlar.

Kirli su, dünyadaki tüm savaşlardan ve şiddetten daha fazla can alıyor. Bu can kayıplarının %43’ü 5 yaş altındaki çocuklar. Ancak bu durumdaki bir köyde bir su projesi yaptığımızda her şey bir anda dönüşmeye başlıyor. Evlerinin önündeki ve okullarındaki çeşmelerden günde 12 saat temiz suya kavuşan halk; sağlığına kavuşuyor, tarıma başlıyor, kız çocukları özel günlerinde eğitimlerine ara vermek zorunda kalmıyor.

Kısacası su, her şeyi dönüştürüyor.

Su sorununu nasıl çözüyoruz?

 

Su sorununun çözümü köyden köye göre farklılık gösteriyor. Yılların verdiği deneyimle ve yerel çalışanlarımızın uzmanlığı sayesinde çalışma başlatacağımız köye en uygun yöntemi belirliyoruz. Bu yöntemler arasında; sondaj kuyusu açılması, yağmur suyu toplama sistemi kurulması, deniz suyu arıtma sistemi kurulması, mevcut su kuyusunun rehabilitasyonu gibi farklı çözümler var.

Verdiğiniz destekler sayesinde, belirlediğimiz en uygun çözümü yerel yönetimlerin ve yerel halkın katılımıyla uyguluyoruz.

Su projesini hijyen eğitimi takip ediyor. Temiz suya ulaşan halk, hijyen eğitimi ile bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemlerini öğreniyor.

Her köyde demokratik katılımla kurulan su komitesi, su projesinin devamlılığı konusunda sorumluluk alıyor.

Bazı köylerde su pompasına yerleştirdiğimiz sensörler ve uydu bağlantısı sayesinde su kullanımı ve arıza bilgisine anında ulaşabiliyor ve müdahale edebiliyoruz. (Bu teknolojiyi hala geliştirme aşamasındayız.)

 

Daha fazlası için “Akıllı Köyler” Projemizi inceleyin.

IMG_5025

Güneş Enerjili Su Dağıtım Sistemleri

 

IDEA Universal’in Birleşmiş Milletler ödüllü Akıllı Köy Projesi’nin en önemli basamağını güneş enerjili su dağıtım sistemleri oluşturuyor. Çalışma yapılan köylerde elektrik bulunmadığından, doğal kaynakların kullanımını esas alarak güneş panelleri ile elektrik enerjisi üretiyoruz.  Sondaj ile ulaşılan su kaynağı kapalı sistem haline getiriliyor. Sisteme yerleştirilen pompalar güneş panelleriyle üretilen elektrik ile çalıştırılıyor. Ve bu sayede su, köyün birçok yerindeki çeşmelere dağıtılmış oluyor. 

slide-3-2

Su Kuyusu Rehabilitasyonları

 

Afrika’daki su kuyularının %60’ı açıldıktan sonraki bir yıl içinde atıl duruma geliyor. İşte biz bir yandan hiç atıl kalmayan sürdürülebilir su dağıtım projeleri yaparken diğer taraftan da yıllar önce yapılmış ve bir nedenle kurumuş, pompası bozulmuş, kontamine olmuş su kuyularına hayat veriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun şekilde gereken iyileştirmeleri (derinleştirme, pompa değişimi, dezenfeksiyon, rezervuar yapımı vb.) yapıyoruz. Ve en önemlisi; o kuyular bir daha hiç atıl kalmasın diye köylerden ikişer kişiye tamir/bakım eğitimi veriyoruz.

IMG_6121

Yağmur Suyu Toplama Sistemleri

 

Yeraltı sularının sınırlılığının farkındayız. Bu antik suyun temizlik ve sulama için kullanılmaması taraftarıyız. Doğal kaynakların geri dönüşümüyle elde edilecek kaynaklar Dünya döngüsünün sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlayacak. Bu görüşle, öncelikli olarak okullarda başlattığımız yağmur suyu toplama projemizle suyun geri dönüşümünü sağlıyoruz. Çocuklar temizlik ihtiyaçları için bu suyu kullanıyorlar. Ayrıca okulda yaptığımız tarım bahçesi sulamasında yine bu su kullanılıyor.